Брандбукът – начин на употреба

Визуалната идентичност, опаковката на вашия бизнес, е първото нещо, което клиентите ви виждат. Това означава, че за да имате лоялни клиенти, освен да са доволни от услугата ви, те трябва да могат и да ви разпознават всеки път. Логото, корпоративните цветове, наборът от послания са само част от елементите, които изграждат визуалната идентичност на една компания или на една марка, а т.нар. брандбук е Библията с основни постулати за тяхната употреба.

Казано накратко, брандбукът е документ, в който са описани всички подробности около логото – цветове, размери за ползване, варианти за употреба в един или друг вид върху бланки, визитки, други печатни материали, шрифтове и шрифтови семейства за различни ситуации, препоръки за оформяне на комуникационните материали и т.н. Без значение дали имате ново лого или просто сега сте решили да качите корпоративния дизайн на фирмата си едно ниво по-нагоре, брандбукът с правилните насоки ще ви помогне да запазите посоката.

И тук идва моментът, към който трябва да бъдете особено внимателни! Много от екипите в компаниите имат склонност да се съобразяват със своя брандбук около 2 месеца и половина… След това нещата излизат тотално извън контрол, защото част от дизайнерите (без значение дали работят в самата компания или са подизпълнители) започват да проявяват известни фриволности. И ако няма кой да следи дали изработените материали отговарят на заложените посоки и идеи, има опасност от брандбука да остане само логото, поставяно като стикер върху разновидни материали без еднаква стилистика и без послание. Това би било много далеч от идеята за консистентното цяло, което би трябвало да е брандът. А да си го кажем – без добър бранд рядко има успешен бизнес.

Затова винаги съветваме клиентите си да изберат човек, на когото да разчитат за наблюдаването на тези процеси. Той трябва да познава добре брандбука и да дава одобрение за различните материали. Може да е маркетинг или бранд мениджър в компанията, може да е арт директор на обслужваща агенция или координатор от страна на клиента. Такъв човек трябва да може да даде адекватна преценка във всеки един момент, когато някой ползва логото или друг елемент на визуалната идентичност на компанията. Това важи с особена сила за странични кампании или събития, където клиентът е дал пари или друг ресурс, но съществува опасност логото да бъде позиционирано по грешен начин и дори в променени пропорции.

За нас в Kontur Creative работата с клиентите не спира с предаването на последния материал – за нас поддържането на последваща връзка с тях е част от услугата. Затова ние също бихме могли да помагаме при разчитането на съветите от брандбука в конкретни ситуации, за да се възползва клиентът по максимално добър начин от създадената визуална идентичност.

5 неща, за които трябва да внимавате, когато се подготвят рекламни материали с участието на вашия бранд

  1. Запазено ли е логото в своята цялост, по цвят, разположение и размер на елементите?
  2. Спазени ли са пропорциите на логото?
  3. Ползвана ли е подходящата цветова гама на логото спрямо цялостния дизайн на материала?
  4. Отстоянията на логото от останалите елементи на дизайна достатъчни ли са?
  5. Позиционирането на логото като размери и местоположение адекватно ли е на подкрепата, която сте оказали?

Ако отговорите на тези въпроси са „Да“, можете да дадете зелена светлина на проекта. И все пак, ако имате съмнения, ние с удоволствие ще отделим време за един поглед – пишете ни.

Comments are closed