Лов

Поглед в бъдещето: „Лов“ , Разследвания на Бънк Ромеро #5

„Лов“, книга 5 от поредицата за детектив Бънк Ромеро (изд. Vision Books) ще може да намерите в книжарниците през месец май, но ние нямахме търпение да издадем повече за нейната корица още сега.
Тук работата по идеята и „отлежаването“ на книгата в ума ни беше в пъти по-дълго от самото рисуване на корицата. Можем да кажем, че работихме с автора Емил Минчев през целия процес на създаването ѝ. Той ни помогна много с избора на насекоми, които виждате на корицата.

При всяка корица е различно, но този път започнахме рисуването направо  дигитално. В процеса на работа идеята се смени, тъй като първоначалната звучеше много по-добре, отколкото изглеждаше нарисувана.

Работим с Емил от години и е интересно, че идеята заглавието да е изписано вертикално се роди още с първата книга – „Нюх“ (за първата ѝ корица – от общо три), но тогава авторът не хареса идеята. С „Лов“ историята почти се повтори, като този път отново не беше фен на идеята, но предполагаме, че накрая просто ни се довери. Така 5 книги и 7 години по-късно идеята видя бял свят.

  1. Има ли елементи на корицата, които бяха вдъхновени от твоя идея? 

Мисля, че само два елемента бяха включени по мое предложение – буквата „о“ в „Лов“ да е уроборос и в нея да се виждат две планети. Всичко останало бе измислено от Таня.

  1. Трудно ли се достига до разбирателство между виждането ти и това на илюстратора? 

Зависи от автора и от художника. С Таня работим прекрасно заедно, въображенията ни се допълват, вкусовете ни са подобни. Тя е мой фен, точно както аз съм неин – това също е важно. Докато пиша, аз обикновено си представям една корица, а после Таня чете книгата и рисува нещо различно и много по-добро. Работим заедно по корици от 17 години и винаги съм изумен и впечатлен от нейната интерпретация на моите герои и идеи.

  1. Вярваш ли в поговорката Не съди книгата по корицата“ или приемаш корицата като важен елемент за цялостното усещане на книгата? 

Корицата е много важен елемент от една книга – тя може да отблъсне или да спечели читателите.

  1. Кой елемент беше най-труден за създаване като идея?

Най-трудният елемент, поне според мен, беше да намерим баланса между реализма и метафоричността в корицата.

  1. Очакваш ли корицата да загатва за определени моменти от книгата или по-скоро за цялостното усещане на историята? 

Предпочитам корицата да загатва темата, атмосферата, настроението на книгата, а не конкретни моменти от нея.

  1. Имаше ли първоначална собствена идея как би искал да изглежда корицата?  

Не, нямах първоначална идея за корицата. Чаках Таня да я прочете и да измисли нещо. Само знам, че исках да е зелена.

А ето как се получи и финалната корица, с която ще видите книгата през май.

Comments are closed