Мейзи Добс

„Първият случай на Мейзи Добс“ и интервю с Benitorial

Решихме да споделим малко повече за създаването на корица, която вече е в книжарниците, а именно тази на книгата „Първият случай на Мейзи Добс“ от изд. Benitorial

Първият случай на Мейзи Добс

Идеята за стила на илюстрацията беше изяснена още преди да сме прочели книгата, тъй като го бяхме обсъдили предварително с издателите. След като прочетохме романа, решихме да акцентираме върху самотната фигура на Мейзи, защото, освен с интересната криминална загадка, в книгата се запознаваме с миналото и оформянето на характера на младата детективка. Подходихме към корицата като към част от поредица, защото на английски език до момента са издадени 17 книги за приключенията на Мейзи Добс. Основните графични елементи и стилът на илюстрацията ще останат непроменени за следващите томове.

Този път стартирахме работата дигитално. В началото използвахме равни цветове и плоски форми. След това започна забавната част с детайлите и текстурирането, и полагането на нежни светлосенки, и смело и категорично от типографска гледна точка заглавие. В последния момент решихме да загатнем часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец в Лондон, за да дадем усещане за контекст. Циферблатът зад Мейзи е копие на този на Биг Бен. 🙂

Фонът е жълт, вдъхновен от оригиналната корица, а и защото Таня си е пристрастена към жълтото.  Интересен факт за нея е, че винаги си почва кориците на жълт фон, но рядко остава такъв :(. Винаги преглеждаме и чуждестранните корици, за да знаем как са подходили други дизайнери, работили по книгата преди нас.

Решихме да поговорим с изд. Benitorial за тяхното усещане от работата им с нас. Така ще можете да разберете повече детайли и от двете гледни точки (на дизайнер и на издателство). Приятно четене!

1. Коя част от процеса смятате за най-важна при създаването на една корица? 

Може да ви прозвучи странно, но още на етап проучване обикновено знаем кой е най-подходящият дизайнер или художник за корицата на българското ѝ издание. Досега не сме допускали грешка. Това е първата важна стъпка – да намериш човека, който ще направи най-доброто за твоята книга, ще комуникира правилно съдържанието и жанра върху корицата. Но най-съществен от всичко е балансът издател-дизайнер. След като сме подбрали правилния човек за създаването на дадена корица, се стараем да направим няколко неща: да му дадем свобода като не предопределяме типа и вида на корицата още преди да я е започнал, но същевременно с това да дадем поне бегли насоки какво очакваме. От дизайнера, с когото работим, искаме да прояви творчество, да може да защити предложената от него корица и да разгледа нашите съображения, ако има такива. Към това прибавяме и факта, че ние обичаме дизайнерите все пак да харесват кориците си и нямаме желание да ги караме да ги променят до неузнаваемост, в която не могат да разпознаят нито себе си, нито идеята си. Труден баланс. Но засега се справяме чудесно.

2. Доверявате ли се напълно на креативността на дизайнерите или често вие давате идеи и съвети за изпълнението?

Доверяваме се напълно и избягваме да даваме излишни или непоискани съвети. Брейнсторм се случва на етап, в който имаме коментари по вече готов вариант и искаме да постигнем корица, от която да сме доволни и ние, и дизайнерът. И се опитваме винаги да се аргументираме. Критика без аргумент не дава нищо, с което дизайнерът дефакто да може да работи. Все пак той не е екстрасенс.

Както споменах и в отговора на първия въпрос, винаги ни се ще първият вариант, който дизайнерът ни прати, да е изцяло негова идея. В идеалния случай изобщо не се стига до втори, защото сме избрали да си сътрудничим с талантливи професионалисти, които си разбират от работата и имат достатъчно добра представа за пазара ни, за да преценяват съображенията ни, преди дори да сме ги изрекли.

3. Смятате ли, че четенето на книгата от дизайнера помага за по-доброто изпълнение на задачата? 

Не просто помага. Четенето на книгата за нас е задължителна част от работата не само по корицата, но и при подбора, подготвянето на рекламния план, осъществяването на дистрибуцията и изготвянето на пиар материалите. Прочитът винаги дава контекст, от който всички по веригата се възползваме, за да ориентираме книжарите, библиотекарите и читателите по възможно най-добрия начин. Той осигурява най-силното оръжие – предимството да можеш да разкриеш достатъчно, без да разкриваш прекалено, да създадеш визия на историята, която да привлече подходящата аудитория. Всички дизайнери, с които работим, споделят нашето мнение.

4. Вярвате ли в силата на корицата или по-скоро се доверявате на идеята „Не съди книгата по корицата“? 

Корицата има могъща сила. И е време да си признаем, че всички съдим по корицата поне мъничко. Имаме в библиотеките си книги, които обичаме въпреки кориците им, разбира се. Но има и книги, които сме си купували само и единствено заради прекрасната корица и така сме откривали чудесни съкровища, на които иначе трудно бихме попаднали. Корицата е първото нещо, което един читател вижда, и ако тя му допадне, шансът да се поинтересува за какво става въпрос в книгата, е несравнимо по-голям. А не по-малко важно е и желанието за притежание, което красивото поражда у нас. В Benitorial винаги сме искали хората не просто да прочетат книгите ни, но и с радост да ги приютят в библиотеките си.

5. Издателството Ви има ли стил към който се придържа по отношение на кориците?

Не бихме се ограничили с конкретен стил, всичко зависи от книгата, от атмосферата ѝ, от дизайнера/художника, който работи по нея. Понякога и от някоя щура идея в последния момент. Единственото, към което се придържаме с всеки проект, е отсъствието на лого на първа корица. Вярваме, че то само затруднява и утежнява визията ѝ, и макар логото да се смята за задължителен елемент що се отнася до налагането на бранда, ние сме установили, че читателите достатъчно добре разпознават книгите на Benitorial благодарение на други, много по-значими фактори.

6. Какво бихте споделили за работата ви с Kontur Creative?

С Kontur Creative работим от самото създаване на Benitorial и това не е случайност. За наше щастие, те продължават да бъдат до нас, да ни подкрепят и да творят чудесата си. Да, това са те – едни магьосници, в чиито ръце можеш да повериш и най-трудния проект без капка съмнение, че ще се справят перфектно. Винаги е удоволствие да обсъдим издателския си план на по чаша вино с ясната представа, че всичко възложено ще бъде изпълнено в зададения срок по най-добрия възможен начин, с внимание към детайла, с аргументация за избрания подход и с идеята, че общата ни цел е да направим книга – от тялото до корицата и рекламните материали – с която да се гордеем и която да завладее читателите на всяко едно ниво. 

Богатият им опит е фактор, на който се осланяме, но и всеки път успяваме да се изненадаме приятно от посоката, в която са поели с наш проект, защото Kontur винаги сътворяват нещо различно, смело, приканващо, запомнящо се, красиво. Възхищаваме се на способността им да подходят индивидуално към всяка книга, да подберат най-същественото от прочита и да избягат от клишето. Работата на един издател включва комуникация с много сътрудници и е абсолютна радост да откриеш хора, които те разбират от една дума и правят най-доброто за проекта и бизнеса ти като цяло. Това е и причината да не си представяме работата си без безценните професионалисти от Kontur Creative.

Можете да поръчате книгата от сайта на издателството.

Comments are closed