Дъхът на ближните

ТИП РАБОТА
Дизайн на корица
ИЗДАТЕЛ
ICU

Анотация:

Седемнайсет разказа, посветени на теми, които често изтласкваме в периферията на вниманието си – самота и отчуждение, расизъм, домашно насилие, неравнопоставеност между половете, отношение към бежанците, всички те разгледани от дълбоко човешка перспектива, с искрена съпричастност към съдбата и чувствата на героите от всеки разказ.

Верен на склонността си да наблюдава света от различна перспектива и да извежда на преден план трудностите и предизвикателствата, пред които са изправени отритнатите и маргиналите, Андонис Георгиу предлага сборник със седемнайсет разказа, посветени на болезнени и често противоречиви социални проблеми. Теми като самота и отчуждение, расизъм срещу имигранти, домашно насилие, неравнопоставеност между половете, заклеймяване на хора с различна сексуална ориентация, отношение към бежанците са разгледани от дълбоко човешка перспектива, с искрена съпричастност към съдбата и чувствата на героите от всеки разказ – нещастна съпруга, обречена да понася тормоз и унижения от съпруга си, бежанци, понесли вечната болка на изкоренените си животи, транссексуален, чието последно желание е да бъде погребан с идентичността, която е избрал за себе си, възрастна дама, която в заника на дните си позволява да се върне към забрнени чувства. Но също и щастливо женен мъж, баща на две деца, който понякога, само понякога, мечтае да остане напълно, безкомпромисно сам. В тези кратки, лаконични разкази, които не се съобразяват с граматически и пункуационни правила, е събрана чувствителност, емпатия, силна обич към Другия. Но и ерудиция, начетеност. Георгиу жонглира свободно с идеи, герои, послания на световната литература, от Сервантес през Сеферис до Олга Токарчук. Истинска наслада за четене, интелектуално и чувствено пиршество.

„Животът е живот, хубав, но и труден, много труден, за някои хора непоносим. Наблюдавам ги и изпитвам необходимост да пиша за тях, за онези, които усещам близки, все едно къде в пространството се намират. Пиша с надеждата, че животът им няма да остане невидим, за да може болката и малките им радости да не бъдат пренебрегвани, но заедно с това и за да може обществото, системата, която подхранва, възпроизвежда и поддържа ценностите, стереотипите и предразсъдъците, причиняващи тази болка, тази агония, а понякога и смъртта на толкова много наши ближни, да не останат слепи и неосъзнали тяхната съдба.“ (Андонис Георгиу)