На лов за дребна щука

АВТОР
Юхани Карила
Тип работа
Дизайн на корица
ИЗДАТЕЛ
ICU

Анотация:

„Никой няма право да определя как се чувствам.“

Елина Юлияко се завръща в родното си село в Източна Лапландия, както прави всяка година. Разполага с три дни, за да улови една щука. Когато от езерото изниква воден дух, а не след дълго напъплят и други прастари създания, риболовното приключение придобива неподозирани мащаби – вече всичко е въпрос на живот и смърт. 

Междувременно криминален комисар Янатуйнен издирва Елина по подозрение в убийство, но преди да попадне на следите ѝ в това неопитомено кътче на света, се отправя на собствена риболовна авантюра и се сприятелява с горски трол. Тайнствени създания кръстосват мочурищата, древен демон бродник се вселява в председателя на общинската администрация… а насред мочурливото блато си живее щуката, около която се върти всичко. 

Читателят е потопен в света на един роман, написан с чувството за хумор на Арто Пасалина, туптящ с живия език и усещане за съдбовност на Кормак Маккарти и допълнен с магически създания а ла „Вещерът“ на Сапковски. И поръсен с щипка Даниил-Хармсов абсурдизъм. А в основата на всичко е поставен въпросът за човешкото и за влиянието на хората върху природата, за взаимодействието между човек и звяр: пълно с неизвестности, може би пагубно.

„Езиково виртуозен роман, едновременно любовна драма и митична фантазия, народна комедия и безмилостна критика на нашия начин на живот, който разрушава околната среда.“

– Siltala Publishing