Книжна Коледа

Празнично настроение с корицата на дебютния роман „Книжна Коледа“ от Вяра Янакиева

Празничният дух ни заля и самите ние вече се вълнуваме да прекараме коледната си почивка на топло с книга. Точно това чувство на уют носи и четенето на романа „Книжна Коледа“ на Вяра Янакиева, по чиято корица работихме наскоро.

Историята ще стане любима на всеки читател с афинитет към книжарници и любовни истории, а ние се постарахме корицата да носи същото усещане. 

По корицата работи Ади, която беше така добра да ни отговори на няколко въпроса за процеса по създаването ѝ:

Ади

Ади, първият ми въпрос е защо и как се зае да работиш по корицата на „Книжна Коледа“ ?

По първия въпрос може да отговорят по-скоро Стоян и Таня. А защо и как – беше чиста доза мигновено събуден интерес към задачата, когато ни я представиха. Не бях работила по тематично празнично издание и ми се стори любопитно и предизвикателно.

Какви бяха основните насоки за корицата от страна на автора и издателството?

Бяха добре подадени – издателят ни прати една-две референции за основни елементи и цветове, които би искал да присъстват на корицата. И оттам насетне ни даде свободата да усетим текста и да извадим основните мотиви и моменти, които според нас са в сърцевината на историята. В този случай – любовта към книгите, за дилемата между любовни интереси и еуфорията от наближаващата Коледа.

Как усещаше целия процес, защо избра да е точно такава корицата, историята ли те вдъхнови или идеята беше на автора?

Още докато чета която и да е книга, започвам да си водя ментални бележки (даже по-скоро хартиени/дигитални бележки, защото няма по-дразнещо нещо от това да се колебаеш за конкретен детайл и да не можеш да го издириш между страниците!) на всичко, което ми е направило впечатление и смятам за важно.

Самата книга е много чаровна и те изпълва с празнично настроение и магия. Подсеща, че светът е малко по-хубав, отколкото си го спомняш. Емоции, които ме държаха от първата страница, та чак докато предадохме проекта. Мисля, че това беше най-важният момент, който се оказа спойка на всички останали горепосочени елементи и който помогна корицата да приеме своя облик.


Няма как да не зададем и няколко въпроса на авторката на романа, която бе така търпелива да отговори на всеки от тях и да сподели за тръпката от работата по първата си книга! 

Здравей, Вяра! „Книжна Коледа“ е твоят дебютен роман, разкажи ни за вълнението около създаването на първата ти корица? 

Здравейте! Вълнението беше огромно! Нямах търпение да видя крайния резултат и честно казано, дизайнът надмина очакванията ми! 

Коя част от процеса ти се стори най-интересна и важна? 

За мен най-важно беше чрез корицата да се предаде част от историята. Точно така се получи. Хванати са детайли, които са от голямо значение при героите ми. 

Смяташ ли, че кориците на един млад автор са решаващи за неговото изгряване или те са по-скоро само допълнение? 

Абсолютно са важни! Каквото и да си говорим, ако корицата на една книга е безлична, читателите рядко ще  изберат нея. Мисля, че именно корицата допринесе доста за шума около „Книжна Коледа“. 

Имаше ли предварителна идея за визията, цветовете и детайлите или се довери изцяло на Ади за концепцията?

Изцяло се доверих на Ади. Аз съм доста далеч от този тип изкуство. Умея да създавам творчество с думи, но с цветове – не. Доверих се и въобще не съжалявам, защото се получи повече от прекрасно.

Какво би споделила за работата си с Kontur Creative?

Kontur Creative са невероятен екип от специалисти. Отдавна следя профилите им в социалните мрежи и освен че си вършат работата повече от добре, ми харесва това колко са свежи и готини! Надявам се и занапред отново да работим заедно. Благодаря на Ади, че е обърнала специално внимание на детайлите и е направила корица, която веднага хваща окото! Чудесни сте! 


По време на Коледния панаир на книгата можете да намерите изданието на щанд 301, където са издателство „Ерове“, а в събота, 9.12., от 14:00 часа ще можете да присъствате на представянето на книгата и среща-разговор с писателката, като модератори ще са THE BOOK CLUB Sofia. Събитието ще се проведе на Сцената на Културната програма на 50. издание на Софийски международен панаир на книгата, НДК, етаж 4!

Comments are closed