Под бадемовото дърво

АВТОР
Лора Маквей
ТИП РАБОТА
Дизайн на корица
ИЗДАТЕЛ
Кръгозор

Анотация:

Роман за войната и загубата на дома, за оцеляването и надеждата. Това е историята на света днес. Красиво написан дебютен роман – трогателен, разтърсващ, незабравим! История за суровата реалност, за силата на въображението и надеждата, която поддържа човек дори и в най-тежки времена.

Красиво написан дебютен роман – трогателен, разтърсващ, незабравим – подходящ за почитателите на Халед Хосейни и Фабио Джеда. „Под бадемовото дърво“ разказва историята на едно семейство, което бяга от войната в Афганистан през 90-те години на XX в., от един разпадащ се свят и от ужасите, които ги преследват. Крепи ги надеждата, че в края на дългото пътуване по Транссибирската железница ги очакват неща, които са им били отказани в родната страна – сигурност, дом, свобода, правото да бъдат каквито искат, щастие и безопасност.

Въпреки че пише за съдбата на афганистанско семейство в края на миналия век Лора Маквей засяга теми, изключително актуални и днес. „Под бадемовото дърво“ разказва общочовешка история за това как конфликтите променят живота на хората и как човешкият дух оцелява в подобни кризи и задава въпроса: „Ако си изгубил всичко, което обичаш, как да оцелееш и да продължиш напред?“

15-годишната Самара разказва разтърсващата история на семейството си, докато пътува по Транссибирската железница към Москва в компанията на кондуктора Наполеон, на романа „Ана Каренина“, на родителите, братята и сестрите си. Когато талибаните завземат столицата на Афганистан Кабул, семейството бяга от ужасите на гражданската война и от един разпадащ се свят, в който те вече нямат място. Зад гърба си оставят жълтата къща с бадемовото дърво и щастливите спомени от миналото:

Пиша за красивото си семейство и за нашето налудничаво пътешествие с влак. Описвам недоразумения и драми, спорове, сълзи и споделен смях. Пиша за всичко, което ще направим, когато накрая престанем да пътуваме. Когато наново започнем да живеем.

В един момент с шокираща сила всичко, което Самара разказва върху белия лист, започва да се разпада…