Франческо Тоти: Капитанът

АВТОР
Франческо Тоти, Паола Кондо
ТИП РАБОТА
Предпечат
ИЗДАТЕЛ
Жануа '98

Анотация:

Франческо Тоти (Рим, 1976 г.) е капитан на “Рома” в продължение на 20 години. 5 пъти е обявяван за най-добър футболист на Италия, през 2004 г. е поставен в топ 100 на Фифа за най-великите живи футболисти в историята. След края на кариерата си започва работа като директор в спортно-техническия щаб на клуба. Паоло Кондо (Триест, 1958 г.) е дългогодишен журналист в “Гадзета дело спорт”, в момента работи за “Скай Спорт”.

Книгата е с включени 32 страници цветни снимки.

Детството, първите удари по топката, срамежливостта, кварталният живот в един Рим, който вероятно вече не съществува; дебют в серия “A” на 16 години, първият гол. После славата: 25 години с една фланелка, капитан завинаги. И още – бракът с Илари, пътешествие през живота с благосклонната усмивка на човек, надарен с изключителен талант. Чак до деня на оттеглянето и сбогуването, развълнувало всички в италианския спорт. Защото Франческо Тоти е “Рома”, но е също така е и частица от всеки от нас.

Тръгнах към светлината, където ме очакваше ревът на “Олимпико”, сякаш празнувахме скудето. Трибуните станаха на крака с аплодисменти под звуците на музиката от “Гладиатор”. Това, което се случи в онзи следобед на “Олимпико”, няма прецедент, защото хиляди хора плачеха безутешно, сякаш е починал техен родител. За тях моето отказване от футбола беше като сбогуване с някаква важна част от живота им. “Направих ли достатъчно, за да заслужа тази любов?”. Можех да си отговоря само така: “Аз също обичам тези хора от цялото си сърце. Винаги всичко съм правил, за да може накрая те да изреват от гордост и радост след гол на “Рома”.

Франческо Тоти – за бенефиса си, 28 май, 2017